Srbija na svetskoj mapi slobodnih zona

Bez autora
Jul 09 2014

Predsednik svetske organizacije slobodnih zona FEMOZE Huan Torents posetio je Privrednu komoru Srbije u okviru priprema za veliku međunardonu konferenciju, koja će se održati u Beogradu 18. i 19. septembra.Konferencija Svetske organizacije slobodnih zona biće prilika da se promovišu zone Srbije, da se predstave njihovi kapaciteti i infrastruktura, kao i mogućnosti za investiranje. Iako su neke od 13 slobodnih zona u Srbiji dobro rangirane među zonama u svetu, one prema Torentsovim rečima, još treba da se suoče sa nekoliko izazova.

Srbija na svetskoj mapi slobodnih zonaPredsednik svetske organizacije slobodnih zona FEMOZE Huan Torents posetio je Privrednu komoru Srbije (PKS) u okviru priprema za veliku međunardonu konferenciju, koja će se održati u Beogradu 18. i 19. septembra. 

Konferencija Svetske organizacije slobodnih zona biće prilika da se promovišu zone Srbije, da se predstave njihovi kapaciteti i infrastruktura, kao i mogućnosti za investiranje.

Iako su neke od 13 slobodnih zona u Srbiji dobro rangirane među zonama u svetu, one prema Torentsovim rečima, još treba da se suoče sa nekoliko izazova.

Neke od njih rade dobro, neke još treba da unapredimo putem treninga, radionica, i drugih razvojnih alata. Femoza je ovde da promoviše slobodne zone Srbije i da postavi Srbiju na svetsku mapu, rekao je Torents.

Međutim, poreske olakšice, kakve sada postoje u režimu slobodnih zona, neće biti moguće jer ih zakonodavstvo Evrospke unije drugačije reguliše. U tom smislu, dragoceno je iskustvo Huana Torentsa, koji je deset godina bio menadžer slobodne zone u Barseloni, a na dužnost je stupio tri godine pre nego što je Španija postala punopravna članica EU. Na osnovu svojih iskustava, Torents ukazuje da ulaskom zemlje u EU prestaje da važi režim poreskih olakšica za kompanije koje posluju u slobodnim zonama, ali da to nije katastrofa.

Tada morate da unapredite usluge i da promenite strategiju. Morate da se menjate, kaže Torents. On podseća da je tokom procesa pridruživanja Španije EU pokušavao da privuče investitore u zonu u Barseloni, govoreći da sada ne moraju da plaćaju poreze, ali da će od 1993. morati da plaćaju sve kao i drugi. „S druge strasne, poslujući u našoj slobodnoj zoni postajete evropska kompanija, a vaši proizvodi postaju evropski“, govorio je Torents investitorima.

Kako se navodi u saopštenju PKS, za slobodne zone i druga posebne ekonomske zone, prema Torentsovim rečima, najvažnija je lokacija blizu potencijalnog tržišta.

Srbija je mala zemlja ali sa veoma drobrom strateškom pozicijom između istoka i zapada, rekao je Torents i podsetio da konkurencija slobodnim zonama u Srbiji nisu zone u Latinskoj Americi, niti kineske slobodne zone. Danas su transportne i carinske procedure vrlo skupe, a slobodne zone mogu da ih relaksiraju. Treba da iskoristite prednost blizine velikog tržištas. Opstanak je moguć samo ako ste blizu tržišta, zaključuje Torents.

Svetska asocijacija slobodnih zona FEMOZE pomoći će Srbiji da se pripremi za što bezbolniji prolazak kroz taj proces između ostalog i tako što će na svom sajtu postaviti informacije o zakonima, poreskim olakšicama, programima direktnih stranih investicija i tehnologijama, a u planu je i da se do konferencije u septembru na tu mapu stave sve balkanske zmlje, dodaje se u saopštenju PKS.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik